Det startet i 1894

Ull/Kisa Idrettslag ble stiftet tilbake i 1894. Les idrettslagets og fotballens historie her.

Tidslinje

1894: Ullensaker Skiklubb blir stiftet 16. desember, som nå regnes som stiftelsesdatoen til Ullensaker/Kisa Idrettslag.

1907: Fotballklubben i idrettslaget opprettes, men blir etter hvert nedlagt. Får en arvtaker i 1916.

1921: Ski- og fotballklubben blir en del av den nye sammenslåingen Jessheim Turn & IF.

1923: Kisa IF stiftes.

1928: Navnet endres fra Jessheim Turn & IF til Ullensaker IL.

1932: Kisa IF bygger bane på Holmsletta ved Gystad.

1932: Sirkuskongen Karl Norbeck gir et gavebrev på 10 000 kroner til oppføring av Idrettens Hus og folkebad.

1934: Offisiell åpning av Idrettens Hus fant sted 22. april 1934.

1938: Ullensaker IL slår Kisa IF 15-0. En ny taktikk med bruk av banens bredde skapte etter sigende virvar i Kisas forsvar.

1945: Blir navnet endret på nytt til Ullensaker AIL.

1947: Ullensaker AIL og Kisa IF slår seg sammen og blir Ullensaker/Kisa IL.

1951: Det legges gress på Jessheim stadion.

1962: Geir Pedersen deltar på samling for kandidater til juniorlandslaget.

1970: Ull/Kisa rykker opp til 3. divisjon. Vikersund og Raumnes & Årnes er de tøffeste motstanderne i seriespillet. I kvalifiseringskampene spilte laget 3-3 mot Røros og 1-1 mot Skiold fra Drammen. På Myhrer stadion slo man Stange 3-1 etter scoringer av Arild Dønnum, Geir Pedersen og Oddvar Richardsen. Opprykket ble feiret ettertraktelig på Idrettens Hus.

1971: Ull/Kisas A-lag på herresiden debuterer på norsk fotballs nivå 3.

1973: Ull/Kisas damelag spiller uoffisiell NM-finale mot BUL. Kampen ender med 5-1-tap for BUL (Bondeungdomslaget i Oslo).

1973: Ull/Kisa slår Vålerenga 4-2 i sommertippekamp på Jessheim 8. juli. Arild Dønnum (2), John Hansen og Torbjørn Kristiansen scoret målene. Seieren innbrakte for øvrig 5000 kroner fra Norsk Tipping.

1979: Knut Johansen trener Ull/Kisas svært gode juniorlag, med spillere som Jo Lunder, Rune Richardsen og Geir Blaker, til NM-semifinalen for juniorlag. Etter å ha slått Raufoss, Ski, Årvoll, Hafslund og Jotun, møtte laget Sunndal i semifinalen. Den første kampen på Jessheim endte 1-1 med 800 tilskuere, men i omkampen på Nordmøre ble det 6-1-tap.  Rune Richardsen og Ronny Sollie scoret Kisas mål i de to kampene. Sunndal tapte for øvrig finalen 2-1 mot Viking.

1979: Cupbombe! Med spillende trener Terje Gulbrandsen slo Ull/Kisas A-lag toppserielaget HamKam 2-0 i NM etter scoringer av Knut Strøm og Oddbjørn Lien.

1979: Jo Lunder spiller juniorlandskamper.

1983: Ull/Kisa Fotball vant Norgescupen for old boys.  Arild ''Aja'' Dønnum, Ove Steinar ''Dokken'' Dønnum og Steinar Sundby overlistet Aalesunds Paul Urke i 3-1-seieren.

1993: Sheffield United møter Ull/Kisa på Jessheim og vinner 5-1.

1994: Derby slår Ull/Kisa 4-0 i juli. Geir Blaker spilte kampen mot sitt engelske favorittlag. Marco Gabbiadini ble utvist.

2002: Kunstgressbanen i Idrettsparken bak gamle Jessheim Stadion åpnes. Senere har kunstgressdekket blitt modernisert, og på kunstgresset og gressbanene rundt er det yrende aktivitet nær sagt hele tiden.

2011: På ekstraordinært årsmøte 30.03.2011 ble det besluttet å endre organisering av idrettslaget fra fleridrettslag til allianseidrettslag. Med dette ble fotball, friidrett og håndball etablert som egne idrettslag tilknyttet allianselaget Ull/Kisa IL.

2011: 29. oktober åpner Ull/Kisa sin nye fotballstadion UKI Arena på Gystadmarka, øst for Jessheim sentrum. 5. november spilles en offisiell åpningskamp mot Lillestrøm, som Ull/Kisa vinner 4-2. Simen Kind Mikalsen, Daniel Moen Hansen, Petter Severeide og Eirik Soltvedt scoret for Ull/Kisa.

2011: Ull/Kisa rykker for første gang i historien opp til norsk fotballs nest høyeste nivå. Under Arne Erlandsens ledelse vant man 2. divisjon, avdeling 1 med 51 poeng. Rosenborg 2 og Byåsen ble nummer to og tre med henholdsvis 44 og 46 poeng. Opprykket ble sikret i nest siste seriekamp med 4-1-seier over Tiller. Eirik Soltvedt fikk æren av å score det siste målet på Jessheim stadion, hvor det nå har blitt bygd leiligheter. På de 26 kampene det året vant man 14, spilte ni uavgjort og tapte bare tre kamper.

2012: Debutsesongen i Adeccoligaen går over all forventning. Etter å ha slått Notodden 2-0 i åpningskampen er hele sesongen en suksess. Det ender med kvalifiseringsspill til Tippeligaen, hvor man taper over to kamper mot Sandnes Ulf, etter å ha slått ut Sandefjord og Bodø/Glimt.

2013: Simen Kind Mikalsen, som har spilt i Ull/Kisa hele sitt liv, selges til Lillestrøm. Han blir den første spilleren som selges fra Ull/Kisa til et Eliteserie-lag, trolig noen gang.

2015: Ull/Kisa Fotball starter opp i 2. divisjon etter tre sesonger i 1. divisjon. Svenske Jonas Olsson ansettes som trener etter å ha trent Sogndal tre år i Tippeligaen. Han og laget gjør en strålende jobb, og Ull/Kisa rykker opp. Olsson flytter hjem til Sverige, hvor han tar over Ljungskile kommende år.

2016: A-laget er tilbake i 1. divisjon, som nå heter OBOS-ligaen. Vegard Skogheim ansettes som hovedtrener. Dette året blir Ull/Kisa Fotballs fjerde på det nest øverste nivået i norsk fotball, og plassen berges med sesongens eneste borteseier mot Kongsvinger i siste serierunde.

2017: Ull/Kisa plukker 48 poeng i OBOS-ligaen, og den femte sesongen på nest øverste blir poengmessig historisk den aller beste. Sjetteplassen gir også playoff om Eliteserie-kvalifisering. Der venter Mjøndalen på bortebane, og selv om man skaper like mye som vertene, ender det med 3-1-tap og sesongslutt 11. november.

2018: Et meget godt sportslig år. A-laget blir nummer fem i OBOS-ligaen og setter med det bestenotering plasseringsmessig i det norske seriesystemet. Rekruttlaget rykker opp fra 4. divisjon og er tilbake på nivå 4, mens damelaget virkelig er i ferd med å sette seg i Ull/Kisa Fotball. En strålende sesong ender til slutt med kvalifiseringsspill om 2. divisjonsplass, og for aller første gang har Ull/Kisa et damelag på dette nivået i 2019. Ellers er klubben i rivende utvikling, med flere svært spennende årganger på vei oppover i systemet.

2018: Mot slutten av året ansettes Trond Fredriksen som ny A-lagstrener. Han kommer fra Aalesund, hvor han har en årrekke bak seg som både spiller og trener. Fredriksen overtar stafettpinnen fra Vegard Skogheim.

2019: For aller første gang i klubbhistorien møter man Rosenborg Ballklubb, som settes opp som motstander i 3. runde i NM. Onsdag 19. juni er 3435 tilskuere på plass på Jessheim stadion, og setter med det ny publikumsrekord i en kamp hvor Ull/Kisa virkelig ryster RBK. Ole Kristian Langås sendte Ull/Kisa i ledelsen etter en drøy time, men David Akintola utlignet for trønderne kort tid etterpå. Kampen må avgjøres etter ekstraomganger, og der sørget Samuel Adegbenro for at Rosenborg går videre. Det ble med en nesten-cupbragd, men en ny publikumsrekord er et faktum etter en kamp som vil huskes fremover.

2019: Ullensaker/Kisa Idrettslag feirer 125-års jubileum. Fotballen markerer feiringen med jubileumskamp mot Aalesund i OBOS-ligaen. Kampen, hvor laget spiller i grønn-sorte retro-drakter tilsvarende de Jessheim Turn og Idrettsforenings brukte på tidlig 19000-tallet, ender 2-2. 1728 tilskuere får med seg et Ull/Kisa-lag som kommer tilbake fra 0-2 etter scoringer av Alfred Scriven og Espen Garnås. Fotballen holder også en flott jubileumsfeiring på Scandic Oslo Airport etter sesongen.

2020: Cato Strømberg takkes av som daglig leder ved sommertider. Tidligere spiller i 2017 og 2018, Andreas Aalbu, kommer fra rollen som markedssjef og tar over lederstillingen. Etter å ha kommet inn mot slutten av opprykksåret i 2011 kan Strømberg se tilbake på snaue ti år med stor suksess som daglig leder i Ull/Kisa Fotball, hvor han var lederen i perioden klubben for første gang etablerte seg som en del av norsk toppfotball (nivå 1 og 2).

2020: Vil bli et år norsk fotball og resten av verden husker for evig og alltid. Covid-19 setter nemlig sitt preg på samfunnet og det ender med at fotballsesongen blir svært amputert. Som en del av Norsk Toppfotball kommer Ull/Kisa og de to øverste nivåene på herresiden, samt Toppserien for kvinnene, i gang under en streng protokoll for gjennomføring av kamp og trening. PostNord-ligaen, samt barn og unge opp til 19 får etter hvert også spille, men breddefotballen får ikke spille seriekamper i løpet av året.

2020: Elias Sebastian Solberg, født i 2004, debuterer for A-laget da han kommer inn og blir matchvinner i 2-1-seieren mot Stjørdals-Blink, som 16-åring. Et nytt navn i Ull/Kisa-historien?

2020: For aller første gang på mange titalls år møtes Ull/Kisa og Lillestrøm i seriespill. LSK rykker til slutt rett opp igjen. Kampene mellom Øvre og Nedre Romerike ender 2-2 på Åråsen tidlig i sesongen, mens Ull/Kisa vant 1-0 på Jessheim Stadion i en nøkkelkamp for å berge plassen mot slutten av året. Ull/Kisa ender til slutt på 12. plass i OBOS-ligaen 2020, med 35 poeng på 30 kamper.

2021: Før oppkjøringen til denne sesongen starter, blir Ull/Kisa Fotball og Trond Fredriksen enige om en sluttavtale hvor Fredriksen gir seg etter to år som hovedtrener. Unge fremadstormende Sindre Tjelmeland tar over, men da Start kommer på banen etter bare noen måneder på Jessheim forsvinner Tjelmeland nesten like fort som han kom inn. Arild Sundgot får hovedansvaret med å lede A-laget resten av 2021, men etter sju strake tap kommer Steffen Landro inn i et forsøk på å sikre plassen i OBOS-ligaen. Det lyktes ikke og Ull/Kisa må dermed spille i PostNord-ligaen i 2022.

2021: Historiens største Ull/Kisa-salg blir et faktum i et innholdsrikt år. 17 år gamle Elias Sebastian Solberg presenteres for Juventus i starten av august-måned. En helt rå overgang, for en gutt som har spilt i Ull/Kisa hele livet og som blir den italienske storklubbens aller største investering inn til sitt akademi noen gang.

2022: Steffen Landro fortsetter som hovedtrener i Ull/Kisa, og man gjør et forsøk på å rykke rett opp igjen til OBOS-ligaen. Landro får med seg tidligere spiller Mats-Andre Kaland som sin assistent denne sesongen.

2022: Kunstgresset på Jessheim Stadion skiftes for andre gang siden åpningen tilbake i 2012. Forrige gang det ble lagt nytt dekke var sommeren 2017.

2022: Etter å ha tatt over som daglig leder sommeren 2020, sier Andreas Aalbu opp etter å ha fått tilbudet om å bli kommersiell leder i Stabæk. Aalbu kan se tilbake på en svært innholdsrik periode som Ull/Kisa-leder, hvor koronaen har preget alle idrettslag i hele landet. Det har også vært en del uforutsigbare hendelser rundt Ull/Kisas A-lag, med flere trenerendringer.

Annonse: